• Novinky

            • Vesmír očami detí

            • V mesiaci marec v galérii Hornošarišského osvetového strediska v Bardejove hodnotila odborná porota práce zo súťaže Vesmír očami detí.“ Mnohí žiaci usilovne pracovali a vytvorili naozaj jedinečné výtvarné diela, ktoré potrápili aj pri hodnotení odbornú porotu. Hodnotila sa: kreativita, fantázia, nápaditosť, vyjadrenie pocitu, farebnosť a kresba. Žiačka 7.ročníka Martina Čičlová si svojou prácou vybojovala cenu poroty, za ktorú jej srdečne blahoželáme.

            • Najlepší z matematiky v okrese

            • Naši žiaci: Marius Bigdelizaree zo 4. ročníka a Lukáš Chobor zo 6. ročníka dosiahli veľký úspech, keď sa na okresnom kole matematickej súťaže Pytagoriáda umiestnili na 1. mieste v kategórii svojho ročníka. Nezahanbili nás ani zvyšní žiaci, z ktorých Patrícia Kotuľaková (6. ročník) dosiahla krásne 4. miesto a Peter Čičla (3. ročník) skončil ako úspešný riešiteľ.Žiakom blahoželáme a Lukášovi prajeme veľa šťastia na celoštátnom kole.

              Mgr. Silvia Demská, Mgr. Michal Gura

            • Odznak všestranosti

            • Dňa 29. marca sme sa zúčastnili na krajskom kole OLOV v Prešove. Našu školu reprezentovali dvaja zástupcovia z každej triedy od 6. do 9. ročníka. Z tried bol vybratý jeden chlapec a jedno dievča. Sily si zmerali s ďalšími 26 základnými školami z prešovského kraja v rôznych atletických disciplínach. Prekážková dráha bola rozdelená do dvoch kategórií. Mladšiu tvorili žiaci šiesteho a siedmeho ročníka a staršiu naopak ôsmaci a deviataci. Táto súťaž predstavovala čas, v ktorom si žiaci zašportovali a zároveň mali možnosť spoznať sa s novými ľuďmi.

              https://www.olympic.sk/projekty/odznak-vsestrannosti

               

              Mgr. Tobiáš Prokop

            • Plavecký výcvik piatakov

            • V dňoch 27.3.2023 - 31.3.2023 sa uskutočnil plavecký výcvik. Zúčastnili sa ho žiaci 5. ročníka našej školy na plavárni v Bardejove pod dohľadom učiteľa telesnej a športovej výchovy Mgr. Tobiáša Prokopa a vybraných pedagogických zamestnancov. Žiaci sa naučili základné plavecké techniky a zlepšili sa v plávaní. Ďakujeme za túto výbornú príležitosť, skúsenosť a zážitky pre našich žiakov a tešíme sa na ďalšie športové aktivity."

              Mgr. Marán Jurčišin - Kukľa, Mgr. Tobiáš Prokop

            • Tehlička

            • Aj v tomto školskom roku a pôstnom čase sa naša Cirkevná základná škola zapája do tradičnej aktivity „Tehlička“. Tehlička je pravidelné celoslovenské podujatie, ktoré organizujeme od roku 2006 v období pred Veľkou nocou. Jeho cieľom je informovať a vzdelávať o živote v chudobnejších krajinách a oblastiach sveta, formovať a viesť k spolupatričnosti i k spoluzodpovednosti. Tehlička má tiež štatút verejnej zbierky, ktorej výnos slúži na podporu rozvojových projektov. 18. ročník verejnej zbierky Tehlička pre rok 2023 bol zapísaný MV SR do registra verejných zbierok pod registrovým číslom zbierky 000-2022-037123. Aj na našej škole prebieha v pôstnom období zbierka do ktorej sa môže zapojiť každý. Vaše dobrovoľné príspevky môžete vkladať do vopred pripravených a označených krabičiek na našej škole. Za vyzbierané finančné prostriedky pomôžeme rozšíriť školu a skvalitniť vyučovanie v novom saleziánskom stredisku v angolskom meste Huambo. Viac informácií je aj na oficiálnej stránke: www.savio.sk

            • KRÍŽOVÉ CESTY

            • Aj tento rok sa náš školský zbor a žiaci 5. ročníka pod vedením pedagógov vybrali s krížovou cestou do Dlhej Lúky, Zborova a Chmeľovej, aby prostredníctvom scénok, zamyslení a piesní pomohli ľuďom z obcí lepšie prežiť obdobie pôstu. Užitočné sa spojilo s príjemným a tak za pohostenie a pozornosti pre žiakov ďakujeme farnostiam a za pomoc a ochotu všetkým žiakom, ktorí sa zapojili do prípravy krížovej cesty a ich rodičom, ktorí ich v tom podporovali.

              Mgr. Silvia Demská

            • Svetový deň vody

            • To, že voda je samozrejmosťou každého dňa, vieme. Ale uvedomujeme si, aká je vzácna?  Predstavte si, že každý šiesty človek vo svete nemá prístup k zdravotne bezchybnej pitnej vode, kým mnohé krajiny ňou nezmyselne plytvajú. Preto sme si 22. marca pripomenuli jej vzácnosť. Tento rok agentúra OSN UN-WATER určila ako hlavnú tému podzemné vody.

                              V tento deň sme obliekli do modrej farby, ktorá symbolizuje vodu. Snažili sme sa ráno do fliaš naliať namiesto sladenej vody, čistú a v rámci projektu Ewobox, sme sa pozreli aj na to, z akých fliaš každý deň vodu pijeme. Najmenší z nášho školského kolektívu, škôlkari, si zatancovali na dažďovú pesničku, vypočuli si príbeh PETky Betky a pozreli, ako v pohári s vodou a olejom tancujú bublinky. Žiaci 1. stupňa si zmerali sily vo vedomostnom kvíze o vode a na 4 stanovištiach si prešli vodné disciplíny, aby pomohli získať body svojej skupine. Niekomu išlo lepšie lovenie rýb udicou, iným zase lovenie loptičiek nohami. Žiaci 2. stupňa sa témam vody venovali na hodinách biológie. Piataci pomocou pracovných listov venovali pozornosť životu vo vode a druhom vôd. Šiestaci sa prostredníctvom prezentácie, diskusie a aktivít pozreli na spotrebu vody v domácnostiach a možnosti, ako efektívne s vodou zaobchádzať. Vedeli ste, že kúpeľom vo vani spotrebujeme 100 – 200 litrov vody, zatiaľ čo sprchovaním o polovicu menej? Starší žiaci 2. stupňa mali za úlohu urobiť prieskum vodného toku v blízkosti školy. Kamenec preskúmali v dvoch bodoch. Spoločnými znakmi v oboch prípadoch bolo znečistenie okolia odpadom, ale objavili sa aj odlišné body, a to rýchlosť prúdenia, ktorá ovplyvňuje aj život vo vode.

                              Verím, že vzácnosť pitnej vody sa nestane našou samozrejmosťou a budeme sa môcť označiť za zodpovedných užívateľov tejto bežnej, no zároveň vzácnej tekutiny.

                                                                                                                                          

              Mgr. Beáta Balaščáková

            • Beseda o včelách

            • O práci včelárov , spracovaní medu, výrobe vosku a propolisu nám prišiel dnes porozprávať do školy včelár Mário Hudák. Žiaci si tak rozšírili poznatky o včelách a ich symbole pracovitostosti.

              Mgr. Rastislav Zámborský

            • „Andersen - Rozprávkové popoludnie“

            • Dňa 17.3. 2023 sa celý 1.stupeň v popoludňajších hodinách premenil na rozprávkové kráľovstvo. Deti sa najprv oboznámili so spisovateľom H.Ch. Andersenom a jeho tvorbou. Potom si svoje získané vedomosti overili v kvíze a v ďalších zaujímavých aktivitách, ktoré pre nich pripravili triedni učitelia a vychovávateľky. Po spoločnej večeri sa presunuli do kostola, kde sa zúčastnili krížovej cesty a sv. omše. Rozprávkové popoludnie sme zakončili rozprávkou „Mačacia krajina“, ktorú im prišlo zahrať „Bardejovské divadlo“.

               

              Mgr. Ivana Vagaská

            • Tretiaci v knižnici a na výstave

            • Aj v mesiaci Marec, ktorý je mesiacom kníh, sa tretiaci vybrali do knižnice, kde si vypožičali ďalšie zaujímavé knižky.   

              Okrem knižnici navštívili aj Galériu v Poľsko- Slovenskom dome, kde si pozreli hneď tri veľmi zaujímavé výstavy, ktoré boli sprevádzané pútavým výkladom. Prvou z nich bola ,,Farebný svet“ – maľby vytvorené žiakmi špeciálnych tried pre žiakov s autizmom. ,,Nech kvitnú kvety nádeje“- kde hlavnou témou je blížiaci sa Deň narcisov. Poslednou bola ,,Dračia pivnica“ - kde sa žiaci dozvedeli o histórii Bardejova. Žiaci odchádzali s novými zážitkami z výstavy, ktoré odporúčame  pozrieť tým , ktorí navštívia mesto Bardejov.

              Mgr. Valeria KOBULNCKÁ

            • VEDELI STE?

            • Každý deň sa pozeráme na oblohu. Niekedy je tam ovečka, inokedy natrhaná vata alebo zmrzlina, možno aj šľahačka.Vedeli ste, že aj oblaky majú svoje mená?Sú si veľmi podobné, no každý je iný. Pri vysokej oblačnosti poznáme - Cirrus, Cirrocumulus a Cirrostratus, pri strednej oblačnosti - Altocumulus a Vysoký Stratus a pri nízkej oblačnosti sú to Nimbostratus, Stratocumulus a Stratus. Ako vyzerajú nájdete na obrázku 1.Piataci počas mesiaca február taktiež pozorovali zaujímavé oblaky a robili fotografie. Niektoré z nich vám ponúkame. Skúste im priradiť skutočné mená.

              PaedDr. Mária Exnerová

            • Hviezdoslavov Kubín 2023

            • 27.2.2023 sa uskutočnilo školské kolo súťaže Hviezdoslavov Kubín. Žiaci si zmerali sily v prednese poézie a prózy. Súťažilo sa v troch kategóriách. Porota hodnotila predovšetkým výber ukážky, prednes, správnu výslovnosť a celkový dojem účinkujúcich.

              Výsledková listina:

              Poézia:

              1. kategória (2. až 4. ročník):

                  1. miesto – Kornélia Jedináková, 4. ročník - postup

                  2. miesto – Ema Kendrová, 4. ročník

                  3. miesto Šarlota Mikolajová, 3. ročník

               

              2. kategória (5. až 6. ročník)

                 1. miesto – Šimon Pecha, 6. ročník - postup

                 2. miesto – Lukáš Vojtuš, 5. ročník

                 3. miesto – Dominika Maráková, 6. ročník

               

              3. kategória (7. až 9. ročník)

                 1. miesto – ----------------------------------

                 2. miesto – Margaréta Lenková, 8. ročník

               

              Próza:

              1. kategória (2. až 4. ročník):

                 1. miesto – Elena Juhásová, 3. ročník - postup

                 2. miesto – Jakub Gura, 2. ročník

                 3. miesto – Simeon Surgent, 3. ročník

               

              2. kategória (5. až 6. ročník):

                  1. miesto – Peter Gujdan, 6. ročník - postup

                  2. miesto – Lívia Jurčišinová-Kukľová, 5. ročník

               

              3. kategória (7. až 9. ročník):

                  1. miesto – Margaréta Sabolová, 9. ročník - postup

                  2. miesto – Lujza Jurčišinová-Kukľová , 8. ročník

               

              Ďakujeme všetkým zúčastneným. Víťazom školského kola blahoželáme a prajeme veľa úspechov v okresnom kole.

               

              PaedDr. Juliána Delejová, Mgr. Valeria Kobulnická, Mgr. Ivana Vagaská

            • Úspechy našich žiakov v tanečnej súťaži

            • Niektorí žiaci našej školy sa vo voľnom čase venujú tancu. Vďaka Czuš sv. J. BOSCA v Bardejove môžu svoj talent rozvíjať. Ich námaha a svedomitá práca má svoje úspešné výsledky. Pod vedením p. uč. Mgr. Kataríny Boruvovej sa zúčastnili dňa 25. 2. 2023 tanečnej súťaže SHOW cup 2023 v Košiciach a získali krásne ocenenia.

              1. miesto kategória Show dance - žiaci 3., 4. a 5. ročníka – Peter Čičla, Elena Juhásová, Ráchel Buchalová, Šarlota Mikolajová, Viktória Mačková, Karina Jurčišinová-Kovaliková, Charlotte Fellegiová, Emka Čičlová

              1.miesto kategória Scénická sólo – žiačka 3. ročníka Šarlota Mikolajová


              1.miesto kategória Street dance sólo - žiačka 3. ročníka Ráchel Buchalová


              Srdečne blahoželáme a prajeme veľa ďalších úspechov

            • Medzinárodný deň materinského jazyka

            • 21. februára si pripomíname Medzinárodný deň materinského jazyka.Tento dátum ustanovilo UNESCO v roku 1999 a odvtedy sa slávi po celom svete. Pripomíname si ním dôležitosť vlastného jazyka, ale aj menšinových jazykov.Tento deň sme si pripomenuli aj v našej škole prostredníctvom hostí, ktorí prezentovali svoj materinský jazyk, resp. nárečie – Jakub Lenk alias Ander z Košíc (šarišské nárečie), Kristína Korbová (rusínske nárečie) a Dominika Siváková (rómsky jazyk). Následne sme žiakom pustili tri rôzne ľudové piesne a ich úlohou bolo priradiť pieseň k hosťovi, ktorý predstavoval dané nárečie. Odmenou za šikovnosť bolo bábkové divadielko – Unesená princezná v podaní žiačok 5. ročníka (Ema Čičlová, Ema Dudrová, Kristína Korbová, Sabínka Šibová). Aj vďaka týmto aktivitám sme mohli našim žiakom opäť pripomenúť hodnotu rodnej reči a materinského jazyka.

              PaedDr. Juliana Delejová

            • Rómovia recitujú

            • Občianske združenie ĎAKUJEM - „PAĽIKERAV“ tento rok vyhlásilo už 7. ročník súťaže „Rómovia recitujú“, na ktorej sa zúčastnili aj žiaci našej školy:Meliska Siváková z 2. ročníka, Emil Sivák z 3. ročníka, Karolína Dreveňáková a Emília Červeňáková z 8. ročníka. Aj keď v bohatej konkurencii ďalších snaživých recitátorov nezískali žiadne umiestnenie, predsa to bol pre nich deň plný radosti a zážitkov...

              Mgr. Ivana Vagaská, Mgr. Ján Juhás

            • Sviatok sv. Valentína

            • Dňa 14. februára si naša škola pripomenula sviatok sv. Valentína. Sv. Valentín bol kňaz v Ríme.Cisár Claudius v snahe vytvoriť mocnú armádu zakázal sobáše mladých párov. Kňaz Valentín však nerešpektoval nariadenie svojho cisára a v tajnosti sobášil mladých ľudí. Za svoj čin bol uväznený a mučený. Žiaci 2. stupňa zhotovili schránku s názvom ,,Valentínska pošta,,. Všetci si navzájom vymieňali valentínske pozdravy a odkazy. Na 1. stupni si žiaci zatancovali valentínsky tanec.

              Mgr. Rastislav Zámborský