• Novinky

            • ,,Vianoce ukryté v mojom betleheme“

            • K Vianociam neodmysliteľne patrí aj stavanie betlehemu. Kultúrno-turistické centrum v Bardejove pripravilo pre žiakov súťaž, v ktorej sa krásne tradície našich predkov spájajú s prípravou a prežívaním najkrajších sviatkov roka. Do súťaže sa mohli zapojiť všetci, ktorí majú šikovné ruky, radi tvoria. Ľubovoľnou technikou mohli nakresliť, alebo vyrobiť z akéhokoľvek materiálu svoj vlastný betlehem. Víťazstvom sa môže popýšiť žiak 3. ročníka ADAM KUKULSKÝ.


              Srdečne blahoželáme

              Mgr. Valeria Kobulnická

            • Adventné čítanie s Mikulášom

            • Žiaci 2. a 3. ročníka sa dňa 7.12.2022 zúčastnili v rámci celoslovenského projektu: „Celé Slovensko číta deťom“  podujatia „Adventné čítanie s Mikulášom“, ktoré organizovala Okresná knižnica Dávida Gutgesela v Bardejove.

              Mgr. Valeria Kobulnická, Mgr. Ivana Vagaská

            • Záchrana ľudského života - beseda

            • V pondelok 5.12.2022 sa v 2.A na hodine Prvouky uskutočnila beseda s dobrovoľnými záchranármi manželmi Gabošovými.Žiaci mali možnosť vyskúšať si stabilizovanú polohu, prenášanie pacienta na nosidlách, zafixovanie dolnej končatiny a krku. Naučili sa, ako zistiť, či človek dýcha, a čo robiť, keď nedýcha.Dozvedeli sa mnoho zaujímavostí z práce záchranárov z rozprávania, fotiek a videa.

              PaedDr. Mária Exnerová

            • Červené stužky

            • ​​​​​​​​​​​​​​Aj tento rok sa naša škola zapojila do celoslovenskej kampane Červené stužky. Kým pripnutý narcis alebo biela stužka sú verejne známe symboly, červená stužka vzbudzuje viacero otázok. 1. 12. si pripomíname Deň boja proti HIV a AIDS. Aj keď priamo proti tejto chorobe bojovať nevieme, môžeme vyjadriť spolupatričnosť ľuďom, ktorí touto chorobou trpia a získať povedomie o prenose či priebehu choroby.

              Aktivity, ktoré vychádzali z kampane Červené stužky, sme sústredili hlavne na žiakov 2. stupňa (7. – 9. ročník). Počas hodín biológie sme so žiakmi pozerali film Anjeli a následne sme sa o dojmoch z filmu porozprávali. Vysvetlili sme si rozdiel medzi HIV a AIDS. Žiačky 9. ročník sa zapojili do výtvarnej súťaže, v ktorej mali stvárniť logo Červené stužky. Informácie sme ponúkli aj ostatným žiakom a rodičom prostredníctvom nástenky. Svoje aktivity sme ukončili nosením červenej stužky na svojom oblečení.

              Veríme, že aj malými krokmi prispejeme k boju proti tejto chorobe a vyjadríme súcit s deťmi a dospelými, ktorí sa týmto vírusom nakazili.

              Mgr. Beáta Balaščáková

            • Balíčky plné lásky

            • Obdobie Vianoc si všetci spájame s obdarúvavaním našich blízkych či kamarátov. Aj v našom meste je však veľa ľudí, ktorí svojich blízkych už nemajú, alebo z iných dôvodov žijú sami či v niektorom z domovov sociálnych služieb. Práve pre nich sme pripravili balíčky plné lásky. Vďaka Vám, ktorí sa zapojili do výzvy "Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok " budú mať o čosi krajšie sviatky.

              Zo srdca Vám ĎAKUJEME.

              Mária Šimcová a Mgr. Natália Hirčáková

            • iBobor 2022

            • Žiaci od 2. až po 9. ročník si otestovali svoje znalosti v online informatickej súťaži iBobor 2022 v kategóriách: Drobec 2., 3. ročník, Bobrík 4., 5. ročník, Benjamín 6., 7. ročník a Kadet 8., 9. ročník. 

              Najlepší výsledok dosiahla Patrícia Kotuľáková zo 6.A (kategória Benjamín), získala najvyšší počet bodov a patrila k najlepším na slovensku rámci tejto vekovej kategórie.

              Úspešní riešitelia informatickej súťaže iBOBOR 2022

               

              Kategória DROBEC úspešní riešitelia:

              Elenka Juhásová 3.A

              Adam Kukulský 3.A

              Simeon Surgent 3.A

              Marius Bigdelizarre 4.A

               

              Kategória BOBRÍK úspešní riešitelia:

              Patrícia Kotuľáková 6.A

               

              Štatistika súťaže: https://ibobor.sk/vyhodnotenie2022.php

              GRATULUJEME.

              Skúste si to: http://demo.ibobor.sk/sutaz_demo/

            • Školské kolo olympiády z nemeckého jazyka

            • ​​​​​Dňa 22.11.2022 sa uskutočnilo školské kolo olympiády z nemeckého jazyka. Žiaci 8. - 9. ročníka kategórie 1.B si otestovali svoje vedomosti. Olympiáda pozostávala z dvoch časti: písomnej (počúvanie s porozumením, čítanie s porozumením, gramatika) a ústnej ( vizuálny podnet, ústna produkcia). Na prvom mieste sa umiestnila žiačka 9.ročníka Melissa Bigdelizaree, na druhom mieste skončila žiačka 8. ročníka Lujza Jurčišinová - Kukľová a na treťom mieste sa umiestnil žiak 9. ročníka Peter Kukľa.

              Víťazom blahoželáme.

              Mgr. Rastislav Zámborský

          • CECILFEST
            • CECILFEST

            • Dňa 22.11. si pripomíname sviatok sv. Cecílie, patrónky hudobníkov. Pri tejto príležitosti sme sa rozhodli zorganizovať súťaž CECILFEST, na ktorej žiaci 1.- 6. ročníka vystúpili s piesňou alebo hrou na hudobnom nástroji. Aj keď odmenení boli len tí najlepší, cieľom bolo predovšetkým pripraviť hudobný darček a spoločne tento deň osláviť. Ďakujeme všetkým žiakom, ktorí sa neváhali zapojiť a takto prispeli ku krásnemu sviatočnému dňu. Sv. Cecília, oroduj za nás!

              Mgr. Silvia DEMSKÁ

          • Školské kolo olympiády z anglického jazyka
            • Školské kolo olympiády z anglického jazyka

            • Dňa 15.11.2022 sa uskutočnilo školské kolo olympiády z anglického jazyka. Svoje vedomosti z angličtiny si overili žiaci 6.-9.ročníka. Súťažilo sa v dvoch kategóriách 1A a 1B. Testovanie pozostávalo zo štyroch časti: gramatika, čítanie s porozumením, počúvanie s porozumením a rozprávanie.

              V  kategórii 1A sa na prvom mieste umiestnil Lukáš Chobor, na druhom mieste Terézia Šváčová  a na treťom mieste sa umiestnila Patrícia Kotuľaková všetci zo 6.A triedy.

              V kategórii 1B si prvé  miesto vybojovala Margaréta Sabolová z 9.A, druhá skončila Melissa Bigdelizaree z 9.A a na treťom mieste s rovnakým počtom bodov sa umiestnili žiačky 8.A triedy Lujza Jurčišinová – Kukľová a Viktória Petrušová. Víťazom srdečne blahoželáme a prajeme veľa úspechov v okresnom kole súťaže.

               

              Mgr. Andrea Tarnovská

          • Druháci opäť v knižnici- Projekt: „Ekoši- kamoši“
            • Druháci opäť v knižnici- Projekt: „Ekoši- kamoši“

            • Aj naši druháci po dlhšej dobe zavítali do knižnice, aby sa popri vypožičaní kníh zapojili aj do projektu, ktorý pripravila pre žiakov základných škôl Okresná knižnica Dávida Gutgesela v Bardejove. Tvorivej činnosti so zbytkovým materiálom predchádzalo zážitkové čítanie, ktoré poslúžilo ako námet na tvorenie. Projekt bol veľmi pestrý, deti triedili odpad, vypočuli si zaujímavý a náučný príbeh o recyklácii. Nakoniec si vlastnoručne vyrobili EKO- tabuľky. Bol to pre ne krásny a náučný zážitok. 

              Mgr. Ivana Vagaská

            • História Slovenska

            • Naši štvrtáci, a čiastočne aj tretiaci, sa tento rok oboznamujú na hodinách vlastivedy s históriou Slovenska. Keďže je to pre nich nové učivo, rozhodli sme sa zavolať archeológa Petra Harčara, aby im porozprával, ako sa na území Slovenska kedysi žilo, čím sa prví Slovania živili a ako prebiehali nájazdy Tatárov a Turkov. Rozprávanie doplňala aj zaujímavá prezentácia. Žiaci nešetrili otázkami a na záver besedy sa rozdalo aj pár ocenení pre tých, ktorí si výklad zapamätali a najrýchlejšie reagovali na položené otázky. Veríme, že takáto forma vyučovania pomôže žiakom pri lepšom zapamätaní si učiva.

              Mgr. Silvia Demská

            • Jedlý „živý“ plot.

            • S finančnou a odbornou podporou ekocentra SOSNA (www.sosna.sk) upravujeme školský dvor. Chceme vytvoriť „klimatickú záhradu“, ktorá okrem príjemného vzhľadu, bude pomáhať klíme a biodiverzite. Prvým krokom je vytvoriť „živý plot“, ktorý skrášli školský dvor, oddelí nás od ruchu ulice a naviac bude rodiť jedlé ovocie. Na údržbu nenáročný „plot“ kvitne od jari do jesene, je voňavý, jedlý, priťahuje hmyz a iné malé zvieratá.

               

              Mgr. Michal GURA

            • Slnečná sústava 4.A

            • V mesiaci Október sa žiaci 4.A podrobnejšie venovali skúmaniu vesmíru. Výsledkom ich snaženia bol projekt Slnečná sústava. Úlohou žiakov bolo vytvoriť model slnečnej sústavy v priestore alebo na ploche. Z hotových výrobkov sme urobili peknú výstavku, ktorú je možné bližšie vidieť vo vestibule školy.

              PaedDr. Mária Exnerová

            • JESEŇ V KNIŽNICI

            • Žiaci 3. ročníka sa vybrali v slnečnom jesennom počasí do knižnice, kde strávili zaujímavé
              popoludnie .
              „Deti sa učia, keď sa hrajú. A čo je najdôležitejšie, pri hre sa deti učia, ako sa učiť. “

              Mgr. Valeria Kobulnická

          • Testovanie pohybových predpokladov žiakov 1. a 3. ročníka
            • Testovanie pohybových predpokladov žiakov 1. a 3. ročníka

            • V mesiaci september – október prebiehalo testovanie pohybových predpokladov  žiakov prvého a tretieho ročník našej školy, ktoré vyhlásilo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR .

              Cieľom projektu testovania pohybových predpokladov žiakov je informovať rodičov o stave pohybových predpokladov dieťaťa v porovnaní s deťmi, ktoré boli otestované v rámci celého populačného ročníka v SR. Zároveň poradiť/nasmerovať deti na športy, kde môžu uplatniť vrodené predpoklady.

              Testovacia batéria pre identifikáciu pohybových predpokladov žiakov 1. a 3. ročníkov ZŠ pozostáva z disciplín:

              1. telesná výška a telesná hmotnosť 
              2. predklon v sede s dosahovaním
              3. opakovaná zostava s tyčou
              4. výdrž v zhybe nadhmatom
              5. skok do diaľky z miesta
              6. ľah-sed
              7. kotúľanie 3 lôpt
              8. člnkový beh 4 x 10 m
              9. vlajková naháňačka
              10.  viacstupňový vytrvalostný člnkový beh na 20 metrov

              Deti sa  do jednotlivých činností pustili s radosťou, húževnatosťou, bojovnosťou. Každé dieťa si našlo disciplínu, z ktorej malo najväčšiu radosť.

              Mgr. Valeria Kobulnická

              Mgr. Rastislav Zámborský

          • BARDSTAR
            • BARDSTAR

            • Nie je bežné, aby na súťaži hodnotili profesionálni speváci a hudobníci. Napriek tomu to v stredu, 26.10., tak bolo. V ZUŠ Michala Vileca sa uskutočnila súťaž v speve populárnej piesne, BARDSTAR, ktorej porotu tvoril Peter Bič z kapely Peter Bič projekt a speváčka, Viktória Vargová.Našu školu reprezentovali žiačky: Elenka Juhasová (3.roč.) spolu s klavírnym doprovodom svojej mamky a Lujza Jurčišinová-Kukľová (8.roč.). Obe si svojím spevom vybojovali krásne 2. miesto.Dievčatám gratulujeme, sme na vás hrdí!

              Mgr. Silvia DEMSKÁ